Iné Nápoje - Limonády
Limonády patria medzi najobľúbenejšie osviežujúce nápoje. Ich názov je odvodený z talianskeho názvu pre citrón „limone".
Delíme ich na limonády liehu prosté, na limonády s miernou prísadou alkoholu a na limonády z vína. Niektoré z nich upravujeme studené a niektoré horúce.
Úprave limonád je však nutné venovať viac pozornosti, než sa obyčajne stáva, pretože práve pri nich možno docieliť mnoho obmien a rozmanitostí. Dôležitou požiadavkou pri úprave limonád je nielen príjemná chuť, ale tiež lákavý vzhľad.
Chuť limonád spestríme hlavne voľbou viacerých prísad, a to takých, ktoré sa v chuti vhodne dopĺňajú. Napríklad ak použijeme k úprave limonád ovocné šťavy, ktoré obsahujú málo prirodzených ovocných kyselín, potom je vhodné pridať trochu citrónovej alebo pomarančovej šťavy, či ovocného octu. Tým nápoj značne získa na lahodnosti a osviežujúcom účinku. Najvhodnejšie chuťové kombinácie štiav pre úpravu limonád sú tieto: malinová šťava premiešaná šťavou citrónovou alebo ríbezľovou, čučoriedková šťava premiešaná s jahodovou alebo malinovou šťavou a ochutená malinovým octom apod.
K rozriedeniu ovocných štiav alebo ovocných sirupov určených k príprave limonád používame okrem pitnej vody tiež sódovú vodu alebo minerálnu vodu.
Ďalšou dôležitou zložkou pri úprave limonád sú cukrové sirupy s rôznymi príchuťami, ktoré limonády nielen chuťovo spestria, ale dodajú im tiež lahodnejšiu príchuť. Napríklad citrónový sirup je vhodný k osladeniu všetkých limonád pripravených zo štiav z čerstvého ovocia. Vanilkový sirup zasa svojou chuťou doplní limonádu pripravenú zo šťavy vytlačenej z čerstvých egrešov, mandľový a orieškový sirup je vhodný do jahodovej alebo ríbezľovej limonády, ďumbierový sirup potom dodá pikantnú príchuť citrónovej alebo pomarančovej limonáde apod.
Nemenej dôležité je tiež sladenie limonád. Limonády chutia najlepšie, ak sú len mierne prisladené. Príliš sladké limonády neuhasia smäd.
Pri podávaní studených limonád je nutné, aby boli dobre vychladené. Ak pripravujeme dopredu väčšie množstvo limonády, postavíme ju buď priamo na ľad, alebo do chladničky. Robíme tak hlavne vtedy, keď limonádu dávame na stôl v sklenenom džbánku, z ktorého si potom každý podľa záujmu naleje limonádu do pohárov. Ak podávame limonádu priamo v pohároch, potom buď do nej vložíme kúsok ľadu, alebo podávame drobno roztlčený ľad zvlášť, vo vkusnej hlbšej sklenené miske. (Použijeme jen ľad vyrobený z pitnej tj. zdravotne nezávadnej vody.) Slamky však nesmú chýbať, aby nám ľadovo chladený nápoj nepoškodil zubnú sklovinu a nepôsobil nepriaznivo na žalúdočnú sliznicu.
Lákavý vzhľad upravených limonád docielime vhodnou voľbou pohárov, ako aj ich zdobením. Na limonádu sa hodia najlepšie vysoké poháre, tzv. limonádové, s krátkou stopkou alebo bez stopky. Veľmi pekne sa limonády vynímajú, keď ich podávame v pohároch zdobených „snehovým popraškom“. Toto efektné zdobenie pohárov zvyšuje dojem chladu, je jednoduché a má tento postup: Vonkajší okraj pohára navlhčíme buď vodou, alebo ešte lepšie šťavou z kúska citrónu, potom ponoríme navlhčenú časť do krupicového cukru a otáčame v ňom pohárom tak, aby sa navlhčený okraj pohára rovnomerne pokryl cukrom. Prebytočný cukor z pohára strasieme. Do takto ozdobeného pohára potom nalejeme limonádovú zmes, ktorú dolejeme vodou, alebo sódovou vodou, alebo hotovou limonádou.
Kolieskom citróna alebo pomaranča môžeme taktiež ozdobiť nielen studené, ale aj horúce limonády, a to týmto spôsobom: Koliesko citrónu alebo pomaranče nakrojíme nerezovým nožom iba toľko, aby rez siahal len do stredu kolieska. Nakrojené koliesko potom posadíme na pohár tak, aby medzi nakrojenú časť kolieska bol vsunutý okraj pohára.
Taktiež farebné a ovocnou šťavou ochutené kocky ľadu, vložené do limonády, sú účelnou a neobvyklou ozdobou tohto nápoja. Tieto ľadové kocky pripravíme tak, že pitnú vodu premiešame s ovocnou šťavou, pokiaľ možno bez cukru (pomarančovou, malinovou apod.), nalejeme ju do nádobky umiestnenej v chladničke pre výrobu ľadu a necháme zmrznúť.
Do niektorých druhov limonád tiež vkladáme zavárané ovocie, ktoré taktiež limonádu zdobí. K týmto limonádam potom okrem stebla prikladáme ešte dlhú lyžičku